2019-05-24 05:24:29• hírek • MTI

Megduplázták az energiapazarló háztartási gépek cseréjére szánt kormánytámogatást

A tavalyi kétszeresére emelték, és a televízió-készülékekre is kiterjesztették Romániában az energiapazarló háztartási gépek lecserélésére szánt kormánytámogatás keretösszegét - jelentette be a csütörtöki kormányülésen Viorica Dancila miniszterelnök.

Az idei támogatási programra, amelyre péntektől jelentkezhetnek a régi háztartási gépeiket energiatakarékosra cserélő polgárok, 40 millió lejt fordít a román állam. A tavalyi 20 millió lejes támogatás a meghirdetést követően egy hétre volt elegendő - emlékeztetett Dancila. A környezetvédelmi minisztérium 200-tól 500 lejig terjedő összeggel támogatja a régi mosógépek, mosogatógépek, fagyasztóládák és légkondicionáló berendezések cseréjét típustól függően.


Tavaly mintegy 500 tonnányi, 13 ezer darab energiapazarló gépet adtak le a hulladékgyűjtőknél a programban résztvevők, idén 2500 tonna a terv - közölte Gabriela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. A program kidolgozására a több mint tíz éve indult roncsautó-program szolgált mintául, amelynek eredményeként több mint 600 ezer környezetszennyező használt autót vontak ki a forgalomból Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: